Стробизъм

Малко интродукция

Студийни сваткавици

Стробизъм. Да се спрем за малко на студийното осветление. Преди всичко, сваткавици или моноблокове, които се включват в електрическата мрежа. Предимството им е, че имат така наречената, пилотна светлина. Така, донякъде се елиминира фактора на неизвестността. Тоест, реално се вижда, как ще бъде осветен обекта при заснемане.

В студиото обаче, не е задължително да използвате така квалифицираното от производителите студийно осветление. Можете да използвате и светкавици във всичките им разновидности. Това е естествено въпрос на избор, цена, работни навици и още много фактори.

Ръчни светкавици

Защо ръчни? Да, имат си и мод за ръчно настройване, но не това е причината за името. Те са малки, леки, компактни и работят обикновенно с батерии тип АА, а по-съвреммените модели имат и вградени литиево-йонни или литиево-полимерни батерии. Не могат да бъдат включени директно в електрическата мрежа. Лесно се пренасят и използват. Могат да им се слагат допълнително светлинни модификатори. Могат да се монтират и на стойка и да се управляват със синхронизатор. Най-често можете да ги видите сложени върху апарат. Но това със светкавицата върху фотоапарата все още не е стробизъм.

Основния им недостатък е че не са толкова мощни, макар че вече има и модели които са достойни конкуренти на студийните им събратя по мощност. Кратък живот на батериите, особено тези със сменяеми такива. Недостатъчно силен импулс на светлината, особено при по-старите и нисък клас модели. Има модели и без HSS, функция която дава възможност да се снима с по-бърза скорост от така наречената синхронна скорост на фотоапарата. Повечето камери имат синхронна скорост от 1/80 -1/250. Казано направо, ако скороста ви е над 250, то част от кадъра ви по хоризонталата ще е неосветен.

Напоследък се появиха и хибридни светкавици. Малко по-големи, като не могат да се използват директно върху фотоапарата. Имат други предимства. Дълъг живот на батериите, по-мощен и качествен импулс и пр.

По същество за стробизма

Кога се налага използването на работа със светкавици.

Когато снимате по време на изгрева или залеза. Класика в жанра! Ако модела ви е застанал с гръб към слънцето, то той ще е тъмен силует. Ако промените експозицията и модела ви се вижда, то небето избледнява и изчезва съвсем. Ако обърнете модела да гледа към слънцето, то ще му блести в очите, и той ще се мръщи. И не, не слагате слънчевите очила на модела, а вадите светкавицата от раницата. В най-лошият случай можете да използвате вградената на фотоапарата или отражател. Ако нямате, може и онова фолио от колата, дето го ползвате за… ако колата не е спряна на онази част на географията дето е в долната част на гърба…

Стробизъм. По-добре си вземете светкавицата

Когато снимате посред обед и искате да се опитате да туширате поне малко сенките хвърлени от слънцето. Когато искате фона да е по-плътен. Когато има силна светлина от едната страна и искате да има баланс. Когато снимате в тъмни помещения – заради, шума от високото iso и размазаните кадри от ниската скорост. Когато искате да туширате определени цветове от осветлението в заведението. Има още много смислени причини за използването на светкавици. Както и естествено, може да ги използвате, защото “другите“ ги използват. Защото естествената светлина ви пречи. За да сте ,,по-тежки“ и…

Както вече казах има много причини за използването на светкавиците

Стробизъм във фотографията е заснемането с ръчни светкавици извън фотостудиото с цел постигане на различни ефекти, като във фотостудиото. Говорим за различна и по-артистична визия на снимката. Работата обикновенно е с повече от една светкавица, и различни светлинни модификатори. В уравнението участва и естествената светлина. Както и липсата на пилотно осветление. С други думи, стробизма е, извинете за сравнението, като една друга дума завършваща на …бизъм. И е за едното удоволствие. Както и за фотографското портфолио. А и за онези снимки, които ще дадете да се разпечатат на канава. Размера ще е минимум 40-50 см. А мястото на стената.

Дали е уместно и възможно използването на стробизим в сватбената фотография? Можете да разберете тук.

Ако темата за техниката ви е интересна можете да разгледате една поредица от статии за обективите.

Портфолио фото и видеозаснемане