Стробизъм и сватбено фотозаснемане

Вече сте наясно какво е стробизъм и сватбено фотозаснемане. Ако го практикувате, то вече сте си купили и по-голяма раница. В нея освен тялото и няколко обектива, трябва да има място за поне две ръчни светкавици. Това обикновенно е минимум. Предаветел и приемници за сваткавиците, ако нямат вграден. Цветни гелове и гъби, без печурки и манатарки, както и други светлинни модификатори. Стойки за светкавиците и един асистент. Той не е за в раницата. Не е и да ви носи раницата.

При стробизма е необходима бърза и адекватна реакция на смяна на положението на светкавиците и модификаторите. Както вече казахме, снима се извън комфорта на фотостудиото. А човек, който е запознат със спицификата и процеса на работата е от особенна важност за крайният резултат.

И така…

Както разбрахте вече ще снимаме с две или повече ръчни светкавици. Можем да намесим и по-тежката артилерия от по-висок клас, ако има логистична възможност. Но светкавицата, няма да е върху фотоапарата. Ще използваме цветни гелове, както и модификатори за да променим степента на твърдост и разсеяност на светлината. С други думи, както се изразяват много колеги “ще рисуваме със светлината“. Ще се опитаме да направим нещо по-запомнящо се и впечатляващо, казано направо, арт.

Освен всичко изброено до момента, ни е нужно и време. А точно в сватбената фотография, времето почти никога не стига. Чудите ли се къде се отразяват всички закъснения напрупани през деня от подготовките и взимания на всички действащи лица в сватбата. Не се чудете повече. Всички закъснения “изяждат“ времето за фотосесията.

Стробизъм и сватбено фотозаснемане

Сработен екип

Светкавиците пречат на видеозаснемането. Всички тези бликове по време на подготовката, ритуалите, фотосесията и първият сватбен танц са дразнещи и неприятни. Поне това е моето лично мнение. От друга страна, като настроение действат малко като че ли сте “звездата на червеният килим“. Но през цялото време на филма, ще ви дойде малко в повече цялото това святкане и примигване. Ще ви издам една тайна. Видеооператорите обожават да правят slow motion и да има бликове от светкавиците. Толкова го обожават, че им се иска да използват стойката на светкавицата ви, по едно малко по-различно предназначение…

В уравнението трябва да добавим и вашият асистент, който за колегите видеооператори все се “вре и мотка“ обикновенно където не му е мястото. Да го кажем направо. Трябва да знаете точно какво и как го правите. Нямате време за експерименти и настройки и нагласяне по 5-10 минути, първо на техниката, после на позата на младоженците. Трябва да позволите и на колегите да си свършат качествено работата. За клиента няма по-важно нещо от крайния продукт. Той иска качество и плаща както за снимките, така и за видеото си.

Стробизъм и сватбено фотозаснемане.

Ако задачата е прекалено сложна, по-добре забравете за стробизма по време на сватбеният ден. Или след приключване на ритуалите и посрещането в ресторанта си подгответе осветлението предварително и помолете младоженците да ви отделят 15, 20 минутки за онези по-арт снимки. Възможно е да са изморени и да откажат. Не провесвайте нос за изгубеното време и усилия. Предложете на кумовете, или някоя симпатична двойка от гостите да им направите няколко снимки за спомен.

Другите възможности са, ако няма сватбено видеозаснемане и сте сами с младоженците. Тогава можете да използвате всичкото време и възможности. Или на следсватбената фотосесия. Тогава можете да действате смело и на ваша отговорност.

И на края

Да поясня, че винаги бързо, лесно и ефективно, само със смяната на няколко настройки, можете да използвате една светкавица със светлинен модификатор. Репетирайте! И оставете и колегите с видеото да си свършат качествено работата. А кога се налага и защо се използва светкавицата може да разберете тук.

Портфолио фото и видеозаснемане