Селфи

Едва ли има човек, който да не знае какво е това

Селфи. А знаете ли коя е датата, официално призната за международен ден на селфито? Да точно така денят на селфито е 21 юни. За първи път е отбелязан през 2014 година от DJ Rick McNeely. Името се е появило още през 2002г в австралийски форум. Авторството му е неизвестно, но официално през 2005г в книгата на Джим Краус “Индекс на фотоидеите“ терминат е официално утвърден.

Смята се, че първото селфи е направено от Робърт Корнелиус

Процесът на “заснемането“ е бил около две минути. А начина, дегеротипия. Изобретена е от Луи Жак Манде Дагер през 1839г. За да се получи изображение по този начин, се извършва сложен процес върху полирана тънка медна плочка със светлочувствително сребърно покритие. След излагане на осветяване в камерата слоят се окислява. След което се третира допълнително с живачни пари, натриев хлорид и тиосулфат. Накрая плочата се изплаква и изсушава. Полученото изображение е скъпо и лесно повредимо. За да се запази е необходимо да се затвори под стъклен корпус. Естествено Дагеротипията е напълно заменена след 1860 г. с нови, по-евтини процеси, по-устойчиви и лесни за проявяване изображения.

Идеята за самоснимане се е утвърдила с появата на функцията „самоснимачка“ на фотоапаратите. Тя позволява фотоапарата да бъден поставен някъде и със забавен старт на бутона за снимане, да се направи автопортрет. През 1914 година тогава 13 годишната княгиня Анастасия Николаевна, изпраща селфи в писмо на приятел.

Селфитата стават по-популярни с появата на „Кодак Брауни“ – преносим фотоапарат. Това се случва в началото на XX век. И все пак техническото неудобство от правенето на автопортрет остава. Затова въпроса “ …извинете може ли да ни снимате…? “ доскоро беше съвсем нормален.

Селфи – предимства и недостатъци.

Безспорно едно от най-големите предимства на днешното селфи направено с телефон е, че на момента в който снимаме виждаме как реално изглеждаме. Многото приложения и филтри за обработка и корегиране на изображението. Какво по-хубаво от това.

Недостатъците са перспективните изкривявания от камерата. За да се избегнат донякъде може леко да се увеличи/зумне преди да се снима. Протегнатата ръка също върши работа, но далеч по-добре е да използваме селфи стик.

Селфито не е само автопортрет – лице в близък план. Селфито може да е на група хора или на човек в цял ръст.

За да направим перфектното селфи трябва да се съобразим с няколко неща.

Фона

Всеки селфи любител е на ясно с това, колко е важен фона. Често селфи пристрастените пътуват с километри за точно определен „бекграунд“. Трябва да съобразим облеклото си, или поне това което ще се вижда със фона. Планина – спортно облекло, ресторант – вечерна рокля и т.н.т.

Композицията

Заради наложения вертикален формат на селфито, класическите правила за композиция не работят в повечето случаи. Опитайте се да видите вписвате ли се във фона и дали няма важни елементи които закривате. Ако фона е неподходяш, може да опитате да го размажете, но не използвайте „филтри“ за тази цел. Те рядко работят добре. Професионалните фотографи използват обективи с фоляма фокусна дължина и много отворени бленди, но с телефоните възможностите в това отношение са по-малки. Затова се опитайте да застанете възможно най-далече от обектите или фона пред който сте застанали. Така, в зависимост от разстоянието е възможно да получите търсения ефект. Експериментирайте и се учете от опита. Не винаги последния модел телефон е гаранция за перфектното селфи. Уменията, знанията и опита, често са много по-важни.

Светлината

Едно от най важните неща при фотографията и при видеозаснемането е светлината. Заснемането на селфи не прави изключение. Не случайно са измислени и селфи ринговете. Светлината трябва да е равномерна, затова се опитвайте лицето ви или вие, да сте винаги на сянка. Винаги опитвайте, ако деня е слънчев, да заставате с гръб към слънцето! Да, точно така. Навремето, заради лентовите фотоапарати, особено любителските, повечето светлина върху обекта е било предимство. Отдавна вече не е така. Винаги избягвайте, освен ако не е търсен ефект, резките хвърлени сенки и неравномерни петна по лицата. Облачното време е перфектното време за селфита. Обърнете внимание на равномерната светлина и липсата на сенки по това време и ще разберете защо.

Обработката

Има едно единствено правило. Не прекалявайте. Важно е да изглеждате добре, но е добре и да личи, че сте вие на снимката. Има приложения, които омекотяват кожата и я правят гладка и сияйна. Предават обем и блясък на косата. Избелват зъбите и добавят плътност на устните… Използвайте ги умерено!

Има две много важни правила спазвани от професионалните фоторедактори. Първото – не изтривай индивидуалноста на модела. И второто – ако ти хареса стойноста на даден параметър от настройките, върни малко назад.

Портфолио фото и видеозаснемане