Сватбите през 2021 година

Няма да правя прогнози или гадателства за това как ще изглеждат сватбите през 2021 година. Просто ще изложа някои всеизвестни факти и ще се опитам да ги систематизирам. Освен това, ще споделя общото виждане на младоженци които планират сватби за 2021 година. Двойките с които съм се срещала, са много различни, но изненадващо за мен, има голяма доза съвпадения в мненията по повечето въпроси.

Сватбите през 2021 година

По данни на Националния Статистически Институт за 2019 година в България за сключени 29189 граждански брака – 

https://www.nsi.bg/bg/content/3033/сключени-бракове-по-области-и-местоживеене/

По нови данни няма, поне към днес – 25.11.2020г. Няма статистика а и не е работа на НСИ да събира и публикува информация за това колко от тези бракове са съпътствани от сватбени тържества. Да не говорим за това как изглеждат и се провеждат тези тържества. Не открих и някои от големите сватбени агенции в България да е публикувала подобна информация. 

Сватбите през 2021 година

И тъй като Ви обещах само факти, единственото достоверно изследване което успях да открия е в световен мащаб и е проведено от The Knot Worldwide.

 https://www.theknotww.com/press-releases/globalcovidweddingsreport/

Според него 

 • 50% от двойките са решили да отложат сватбеното си тържество заради пандемията.
 • В САЩ процента е забележимо по-нисък- 42%.
 • Пак там /САЩ/ 56% от двойките които са казали, че ще отложат сватбите си, вече са сключили брак, но са заявили че отлагат тържеството заради безопасността на гостите си.
 • 56% са решили да съкратят списъка на гостите, поне с една четвърт
 • 41% от всички участващи в анкетата са декларирали за безопасността и взетите по време на тържеството противоепидомични мерки, директно на поканите за тържеството или онлайн.
 • 94% са заявили че ще осигурят безплатно дезинфектанти и маски, както и че ще спазват стриктно изискванията за социална дистанция.
 • Има и много малък процент двойки които са решило да проведат  няколко малки сватбени тържества в един ден, вместо едно голямо.

Изцяло или частично виртуални /онлайн/ сватби.

 • САЩ 43%
 • Канада 49%
 • Италия 6%
 • Испания 9%
 • Португалия 10%
 • Франция 11%

Двойките с които съм разговаряла не са склонни, било заради тяхно лично мнение или това на родителите, по никакъв начин да променят формата на сватбите и предпочитат да ги отложат. Или поне да отложат само сватбените тържества. Има и такава световна тенденция, както е видно по-горе.

Нямам нито едно запитване за онлайн излъчване.

С други думи, надяваме се на работеща ваксина, колкото се може по-скоро. И ако ваксината срещу ковид 19 сложи край на пандемията и съпътсващите я ограничения, то икономическите последствия, по мнение на повечето експерти, ще ги усещаме още дълго. 

Въпросите и отговорите.

Ще могат ли Българите да влагат същите средства в провеждането на сватбени тържества, както до преди пандемията. По скоро не.

Ще могат ли гостите да си позволят да гостуват на толкова сватби на колкото им се иска или са поканени. Всички ли ще са преодолели страха от заразяване, въпреки евентуалната ваксина. По скоро не.

Ще оцелеят ли икономически и ще продължат ли да работят всички от сватбения бранш, ресторанти и други места за провеждане на сватби, флористи, DJ, фотографи и пр. Не. Но иконномиката не търпи празноти, така че на мястото на тези които не са успели да задържат бизнеса си ще се появят нови. В каквъв срок ще заработят и доколко добри професионалисти ще са е въпрос на догатки. А догатките не са предмет на настоящата статия.

Сватбите през 2021 година

Какво е необходимо за една сватба

Онлайн сватбен калкулатор

Най-скъпите сватби в света

Най-странните сватбени ритуали

Сватбени поверия и суеверия

Най-скъпите годежни пръстени в света

Най-романтичните сватбени ритуали

Портфолио