Сватбен букет

Сватбен букет история и символика

В древността хората са вярвали, че растенията имат магически свойства. Растенията, освен за прехрана са ползвани и от медицината, за предпазване от зли сили, против уроки и за превличане на късмет и благоденствие. Цветята за съспътствали всички празници на хората от хилядолетия. Съвсем естествено е използването им в сватбените ритуали. Така се е появил и съвремения сватбен букет.

Римляните и келтите и са слагали огърлица от билки, които са служили за предпазване. Смятало се, че аромата от билките, ще прогони злите духове.

В средновековието булката е трябвало цял ден да носи със себе си див лук, чесън, житни класове и грозде.

Древните гърци са вплитали див бръшлян в косата на булката, който символизирал вечната любов.

Букетът в ръцете на булката се появява едва през 19 век в Англия. На сватбата на кралица Виктория и принц Алберт булката държи свежи цветя. Нейният букет бил предимно от Незабравки.

По-късно в цяла европа сватбеният букет бече бил задължителна част от булченските атрибути. Използвайки символиката на цветята, той дори определял статута на булката. Ако тя била от знатен произход букетът и бил от клонки мирта и незабравки.

Защо се хвърля сватбеният букет

Вярвало се е, че ако някоя неомъжена девойка вземе цветче от букета, бижу или парченце от роклята на булката, то ще и гарантира споделена и щастлива любов. Затова навремето са били хвърляни цветя, бижута и мъниста на неомъжените девойки. За да избегнат накъсването на сватбената рокля във Франция са пришивали цветя и лентички плат, който да могат да бъдат откъснати лесно.

По-късно се налага традицията да се хвърли нещо през рамо за късмет. Спомнете си Българското вярване за конската подкова. Е бих казала, че ще е доста опасно да се хвърлят подкови на сватбите и е по-добре да ги оставим да си висят над вратата.

Обичая булката да хвърли сватбеният букет на неомъжените си приятелки идва от Америка. Тя трябва да е обърната с гръб към тях. Вярва се, че която от приятелките и го хване ще е следващата булка.

Как да съхраним сватбеният букет

Естествено не е задължително да хвърлите сватбеният си букет. Можете да поръчате такъв, специално за хвърляне.

За да запазите вашият сватбен букет от естествени цветя можете да поръчате рамка със двойно стъкло и да го хербаризирате там. Така той ще се превърне в картина, спомен, която да украсява стената ви. Вграждането в смола е нов и нетрадиционен метод, добиващ популярност в последно време.

Портфолио

Цени сватбена фотография и видеозаснема