Сватбена Торта

Сватбена Торта

Откъде идва традицията, на сватбата, да има сватбена торта? Всичко започва от култа към хляба. Някъде той се запазва и в наши дни. В сватбените обреди присъства и сватбена пита. Но да се върнем на тортата. В един момент сватбеният хляб започва да се прави сладък. По-късно се превръща на малки питки. А в Англия става на кифлички.

Едва ли има хора, които не са чували известната фраза на Мария-Антоанета – “Като няма хляб да ядът пасти“. Историците смятат, че фразата съществува от преди тя да стане кралица и всъщност е казана от Мария-Тереза, която е живяла около 100 години по-рано и е била съпруга на Луи XIV.  „Qu’ils mangent de la brioche“ „Е, нека ядат бриош“ бриошът е сладка питка, която много прилича на козунак. Тази история няма общо със сватбените торти, но от нея става ясно, че сладкият хляб, а по-късно тортите и пастите били високо ценени във Френският кралски двор.

Сватбена торта.
Сватбена торта.

Никак не е чудно, че първото подобие на торта е направено от Френски сладкар. Взаимствайки идеята от традиционните сладки кифли в англия, той ги подрежда като пирамида и ги споява със сладък сос.

Първата торта

Историята не дава точен отговор за това, къде е направена първата торта във видът в който я познаваме. Някои източници твърдят, че е от Изтока, а други в Италия. Но всички са съгласни, че водещ в модните тенденции на тортите е била Франция. От там тортите започват да се украсяват и да се експериментира с различни вкусове и видове на блатове и кремове. През 18 век се появяват първите многоетажни торти в Лондон. Постепенно тортата се разпространява и завладява целият свят. А това никак не бива да ни учудва.

Сватбена торта-бяла и с фигурки вурху нея. Така познатият ни топер за торта. Можем смело да го съпоставим със звездата на върхът на коледната елха. В днешно време той може да е изработен от различни материали-кристал, порцелан, акрил. Може да бъде като триизмерни човешки фигурки понякога със закачлив характер. Като силует, надпис с имена, мотив със сърца и други. Топера също произлиза от древността. Навремето са правили образите на младоженците като фигурки и са ги слагали вурху тортата. Днес топера си остава за спомен от сватбеният ден.

Сватбена торта

Тематика

Сладкарските къщи предлагат голямо разнообрарие от дизайни за сватбена торта. Естествено се съобразяват с цветовете и темата на вашата сватба. Тортата може да е Морска, Ретро, Париж, Пътуване, Рустик, Горска… и тнт Темите и цветовете са неограничени.

Сватбена торта.
Сватбена торта.

Формите и дали размера има значение?

Сватбените торти могат да са едноетажни или многоетажни.

Ако държите на огромна многоетажна торта, това е изпълнимо. Най-вероятно тя ще бъде по-суха. Както и ще има ограничения за вида и вкуса на крема. Това е така за да не се разпадне от собствената си тежест. Ако обаче я искате над 5 или 6 етажа то част от етажите ще са бутафорни, стиропор облечени с фондан.В сладкарството това си има и термин- Dummies. Такъв тип торта е по-скъпа. Украсата изисква време труд и материали. Отделно се изработват и украсяват пасти, за гостите.

Формите на сватбените торти могат да са класическото сърце, квадрат, правоъгълник или кръг. В днешно време се правят и дизайнерски торти с арт форми. Например танцуващи булка и младоженец. Форма на пънче със гъби и мъхове. Торта изработена от френски макарони или мъфини с украса. Торта с народни мотиви, украсена с шевици и пафти…

Сватбена торта-вкусове

Помислено е и за най-претенциочните клиенти. Редно е да кажем, че освен класическите торти вече се предлагат и веган сватбени торти. За незапознатите ще поясня, че в материалите им за изработка няма продукти с животински произход.

Класическите вкусове са шоколад, какао и ванилия. Тортите могат да са плодови или смесени. Естествено има и по изискани решения-еклер, шампанско, ром, кафе, амарето и тнт.. Истината е, че за сватбените торти се предпочитат по-изчистени и често срещани вкусове. Украсата и вкусовете на ядки понякога се избягват заради възможност от алергична реакция.

Сватбена торта – видове

Една от най-предпочитаните торти за сватба за миналите сезони беше Голата торта.

Тя е не измазана или частично измазана отвън торта. Идеята е, че при нея се виждат както блатовете така и крема. Може да бъде украсена с дрипове с различни цветове, включително металически ефекти, злато и сребро. Друга подходяща украса е от живи цветя, клонки и плодове. Фондановите цветя не са за предпочитане, защото фондана се размеква от влагата. И не говорим за влажното време, а за влагата от кремовете и сиропирането за блатовете.

Облечена или Фонданова торта.

Фондана е захарно тесто, което наподобява по пластичност пластелина. Не е най-вкусното нещо в тортата, но е ефектно. Както казахме фондана не обича влага. За да се облече тортата, то тя трябва да бъде измазана със слой от крем.

Обикновенно това е ганаш. Той се прави от шоколад и сметана. Той служи за изолация. С фондан се правят изключително красиви фигурки, изящни цветя и пеперуди. Създават се текстури и релефи. Разнообразни цветови комбинации, ефекти на мрамор и други. Може да се добавят златни и сребарни люспи, перли, скъпоценни камъни. Естествено ядливи.

Зафилена /измазана/ торта

Както сами се досещате това е торта облечена с крем. Той може да е идеално гладък, на спирали, на вълни, различни цветове, текстути. Може да е украсена както с украса от фондан, така и с живи цветя, фигури от изомалт, шоколадови елементи, плодове, френски макарони… Цветовите комбинации са отново неограничени. Визиите също.

За украса на сватбените торти може да се използват и принтове върху фондан. Други материали са ядливите обемни дантели. Цветя от вафлена или оризова хартия. Върху тортите може да се рисува също. Правят се различни преливки или градиенти. Дъстово-сухо оцветяване. Акварелен ефект. Контуриране… Да не забравяме топерите.

Видове крем

Крем на маслена основа-прави се от смес от животинско и растително масло, захар и различни аромати. Оцветителите за него са отново с маслена основа или прахообразни.

Яйчен крем. В много от рецептите за мусовите торти основна съставка са яйцата. В плодовите кремове /кърд/ отново яйчният жълтък е основен.

Сметанови и чиизкремове

Както сами се досещате това са кремове с животинска, растителна или заквасена сметана, различни видове меко безсолно сирене за мазане или сладкарска извара. Маскарпоне и кондензирано мляко. Оцветители, ароматизатори, стабилизатори…

В сватбеният жанр почти не се използват млечни кремове тип нишесте. Те не са достатъчно стабилни и е по-добре да ги оставим предимно за домашна употреба.Естествено това е задължителният крем за бисквитената торта.

колко струва една сватба
Сватбена торта.

Ще обърнем внимание и на една солена торта. Тя е изработена от различни сирена и украсена с плодове, като грозде, смокини и други. Това е нетрадиционна, но много ефектна торта, предназначена по-скоро за мезе. Кой е казал, че купона свършва след разрязването на тортата?

Сватбена торта-проблеми

За съхранението на тортата е необходимо студено място. Масленият крем, шоколада и дриповете се разтича от топлината. Айсинга и фондана се размекват от влагата. Възможно е изсъхване и напукване на тортата. Избора на живи цветя е много важен. Някои видове увяхват много бързо. Сватбените торти се украсяват в последният момент за да издържи най-дълго време украсата. Транспорта на сватбената торта е важен момент. Говорете със сладкарската къща дали предлагат и доставяне на вашата торта.

За по-голямо удобство на много места се предлага една официална торта за разрязване. За да има за всички гости се изваботват мъфини или сладки със същият вкус и вид.

Сватбена торта. Тенденции при тортите

Тази тема е необятна. Както във всичко и сладкарската индустрия е подвластна на модните влияния. Сватбената торта обикновенно е съобразена с темата и цветовете на сватбата. Те също следват актуалните за сезона модни течения.

Ако трябва да сме искрени не само в сватбените торти има тенденции. Така например има много актуални торти не подходящи за сватба.

Огледалната глазура. Тортата в която можеш да видиш образа си. Изключително модерна преди няколко сезона. И все още търсена като луксозен акцент. Огледалната глазура обаче трябва да се излее върху много студена, дори замразена мусова основа. Суровите и мусовите торти не са препоръчителни за сватба. Или може, но на ваша отговорност.

Друга да кажем държаща челна позиция при тортите е прочутото Червено Кадифе. Тази година обаче бива изместено решително от Спаначената торта с ягоди или малини. Описвана като невероятно свежа и въздушна. Акцент естествено е и външният им вид. Едната е с ярко оцветени червени блатове, другата със зелени.

Не бива да пренебрегваме и вечните класики като всеизвестната торта Гараш или Френска селска.

Сватбена торта-рекорди

Съединените американски щати водят класацията за най-висока торта. В щата Мичиган е направена торта по-висока от 30 метра. Отново във САЩ, но с най-тежка торта. Щата Алабама се нарежда със внушителните 50 тона сладоледена торта. В москва е направена торта висока 3 метра и тежаща 3 тона. А най-дългата е от Перу-246 метра.

След толкова сладка информация, аз се отправям към кухнята. Една от любимите ми изненади към близките е домашната торта. Не е нужно да сте професионални сладкари и декоратори. Експериментирайте смело с идеите си, вкусовете и сладкарските материали. А това е моят ,, Битов Инцидент“. 80 процента от домашните инциденти се случвали в кухнята…

Как да вляза във форма за сватбата си

Най-скъпите сватби в света

Най-странните сватбени ритуали

Сватбени поверия и суеверия

Най-скъпите годежни пръстени в света

Най-романтичните сватбени ритуали

Портфолио