Подходящи дати за църковен брак 2022г. 

За да сключите църковен брак трябва да се съобразите със забранените дати за венчавка. При изключителни случай може да стават венчавки с благословията на епархийския архирей в някои от забранените за това дни, освен през дните на Великият пост.

Какво трябва да си носите за църковният брак 

Документите за самоличност, които ще са ви нужни и за гражданския брак. 

Свидетелство за граждански брак, за всеки случай. По отдавна невалидно правило, църковният се сключва след гражданският. Това отдавна не е задължително! Препоръчвам Ви да почетете повече по темата тук.

Кръщелни свидетелства, вашите и на кумовете. 

Ако брака не е първи, документ за разтрогването на предишния. 


Подходящи дати за църковен брак  2022г.

Брачните халки. Ще трябва да ги свалите от пръстите си. В първата част на църковният ритуал – „Обручението“ се слагат отново. Кумът или кумата ви ги разменят.

Питка за захранване и купичка с мед. В някои църкви искат и шоколадови бонбони. 

Ритуално вино и чаша, две свещи. Попитайте в църквата, където ще сключвате венчавката. На някои места има изискване освен виното да е червено – символизира Христовата кръв, да е и сладко. В някои храмове, държът виното и свещите да се купят от тях. Бокала е църковен. Не го купувате. Църквата го усигурява за ритуала. Ако искате можете да завържите двете свещи с обща панделка. Носете си я от вас.

Сватбени късмети- може да са нечетен брой. Други ги птавят с броя на годините на булката. Те са обвити в тюл монета, дребни бонбони, жито или ориз. Житото и ориза са символи на плодовитостта, паричката на богатство и здраве. Може да са насипани заедно в предварително подготвена кошница. Хвърлят се от кумата и шаферките над младоженците по време на излизане от храма.

По желание два бели гълаба, които младоженците пускат. 

Почерпка- сладки, шоколадови бонбони и др. Черпят се гостите след ритуала. 

Продължителността на  църковният брак е от 20 до 30 минути. Състои се от две части – Обручение и Венчание. Подробности за това какво представлява ритуала можете да прочетете в граждански и църковен брак

Подходящи дати за църковен брак  2022 година

Портфолио.

Онлайн сватбен калкулатор

Планирате сватба през 2023г? Тук ще намерите информация за подходящите дати.