Обективи подходящи за сватба

Обективи подходящи за сватба

В тази статия ще стане въпрос за обективи подходящи за сватба или с други думи сватбено фото и видеозаснемане с тела произведени от Nikon. Но голяма част от написаното може да се приложи или ще бъде валидно и за други известни производители. Всичко което ще напиша е на базата на опита ми, а аз досега не съм ползвала, с някой малки изключения, други тела освен Nikon за професионална работа. А ако не харесвате думата „професионална“, тогава нека е за платени ангажименти.

Няма да има сравнения между твърди и зумове. Няма да има съвети за конкретни дължини и модели.

Също така искам да отбележа, че настоящата статия е за хора имащи отношение към фотографията, видеозаснемането и по специално сватбената фотография и видеозаснемане. Ако просто искате да разберете нещо повече за обективите, може би ТАЗИ статия ще представлява интерес за вас.

Автофокус с Nikkor, Tamron, Sigma, Tokina…

Точния и бърз автофокус е необходим в сватбената фотография и видеогафия, „като въздуха и водата за всяко живо същество“. Извинете за цитата, не се сдържах просто…

На първо място, не мога да отрека или потвърдя мнението на повечето колеги снимащи с Nikon, че „родните“, както казват руснаците, обективи за Nikon – Nikkor са с най-бързия и точен автофокус. Факт е обаче, че имам зум обектив F2.8 на Tamron, който не мога да настроя да е точен по всички дължини с нито едно от телата ми. Така че мога да го ползвам на F2.8 само в „единия край“ а в другия на F3.2 примерно. Но имам и друг F2.8 зум на Tamron който е „резачка“ по всички дължини и на трите ми тела без настройка. Вярно, последен модел с всички чикирикита по него, но си е Tamron. Нямам подобен опит със Sigma, но със сигурност знам един факт. Tamron и Sigma имат док станции за настройка на обективите си, а Nikon нямат.

Налага се извода, че „никонските“ обективи са с най-точен автофокус. Да, ама не, както казваше Петко Бочаров, бог да го прости. Имам Nikkor G на 1.4, един от „култовите“ модели, който е точен само на едно от телата ми – и то на най-старото. Ако се наложи да го ползвам на друго тяло, магически се превръща в 1.8 или 2.0…

Така че, ако автофокуса е важен за вас и работите с никонски тела, непременно правете тестове преди покупката на обектив. Колкото е възможно повече тестове. Поредната „..изключително остра бройка..“ от даден модел, която се продава втора ръка може да е точна на тялото на предишния и собственик, но това да не важи за вашето тяло…хм, малко двусмислено прозвуча..

Цветопредаване

Цветопредаването или много по-точния, според мен, англоезичен термин color rendition, е много важно за сватбената фотография, „като въздуха и …“ знаете си вече.

Шегата настрана, но всички все още въздишаме по цветопредаването на D серията особенно на 80-200 F2.8, 180 F2.8 или 105/135 F2 с дефокус контрола или още по древните ръчнофокусни ноктолуксове на 1.2. Е, някой не въздишат, ами си ги ползват.

Обективи подходящи за сватба

Съвременните обективи все повече се доближават до техническото съвършенство. Многослойни кодирания на елементите, един или дори два асферични елемента. Все по сложни оптични схеми, стабилизация, изчислителна мощ в пъти повече от космическия кораб Аполо и т.н.т. Никакво винетиране или аберации. Острота по целия кадър. Но всички забелязваме че по целия този път, който е извървяла технологията нещо се е загубило. Нещо с цветовете не е точно каквото беше.

Подобен феномен се е забелязал и в аудиоиндустрията през 70-те и 80-те години. Ламповите устройства и многопистовите лентови магнетофони постепенно са били изместени от транзисторни устройства а лентовите магнетофони от дигитални. А по-късно и от компютри. И звука станал „кристален“. След време, аудиоинженерите започват да забелязват, че нещо се е изгубило. Започват да вадят старите лампови устройства от мазетата. Ако не са ги продали. А тези които са ги продали е трябвало да си ги купуват наново. Само че, за едни други пари. Един запазен 24 канален лентов магнетофон днес, струва колкото къща с два басейна, три бани и барбекю, плюс дървена кучешка колибка. А и кучето, трябва да си го купите допълнително!

Спрете с пиксел-пийпинга. Ревютата по фотографските Youtube канали са впечатляващи. Но помислете. Коя булка, ще ви направи проблем за аберациите или разликите в остротата по кадъра. Или за леко неточния фокус, особенно в дневшните фейсбукски и инстаграмски времена. Но цветовете… Там всеки всичко вижда.

Не си продавайте старите D или ръчнофокусни никорчета. Ако нямате, си купете докато са обидно евтини! Работота с тях е по-трудна. Ще има повече „изтървани“ кадри. Но накрая, усилието ще си е струвало.

Най-скъпите сватби в света

Най-странните сватбени ритуали

Портфолио