Най-скъпите годежни пръстени в света

  Най-скъпите годежни пръстени в света.

Традицията си е традиция и води началото си от древността.

Дори и най-скъпите годежни пръстени в света в древни времена са били изработвани от стръкове тръстика. Годежният пръстен е носител на дълбока символична и сантиментална стойност.  С течение на годините стойността на годежният пръстен е бил свързан с материалните възможности на подаряващият го. Това наложило използването на благородни метали и скъпоценни камъни. В следствие на което пръстените били разделени от църквата на два вида-Годежна халка и Венчален пръстен. Църковният канон отхвърля скъпите пръстени с камъни по тях. Халката трябва да е семпла и се залага не толкова на стойността и колкото на символичното значение.

Това в никакъв случай не е попречило на хората да се опитат да  покажат силата и дълбочината на свойте чувства с подаряването на луксозни и скъпи годежни халки. Поръчкови, бутикови изработки и редки скъпоценни камъни, красят елегантните пръсти на женските ръце. Луксозни бижутерски къщи и дизайнери отделят специално внимание дори и на най-малкият детайл по своите произведения. 

Едни от най-скъпите годежни пръстени в света са притежание на легендата на киното Елизабет Тейлър.

По-точно на нейната компания Hoyse of Taylor и колекцията Elizabeth Collection, чиито фаворит е пръстен 5,5 каратов диамант вплетен във флорална плетеница с още 3,96 каратови диаманта. Този пръстен е уникат и се предлага за 1,3 милиона долара. 

Друг шедьовър на къщата е пръстена на Кортни Лав. За съжаление откраднат от нея през 1995г. Бижуто е изработено от 5 каратов диамант и 12,48 каратови рубини от Бирма. За да докаже любовта си покойният Кърт Кобейн плаща за брачната жалка сумата от 63 600 хиляди долара.

С цена от 525 000 долара се нарежда и пръстена с романтичното име Secret Kiss of the Rose Ring на De Beers. С този уникален пръстен изработен от 4,15 каратови бели диаманти изрязани под формата на роза, подсилени с 0.8 каратови розови диаманта, Дейвид Бекъм предлага брак на Виктория.

Tiffany Legacy-луксозен бижутериен бранд, който е синоним на класа и качество.Компанията предлага един модел пръстен, който гордо заема мястото си в класацията за най-скъпите годежни пръстени в света. Името на бижуто е Legacy- буквално преведено означава наследство. Цената му е точно 1 милион долара.

Класация за най скъпите годежни пръстени в света над 1 милион долара.

През 1999г. Майкъл Дъглас пада на колене и предлага на Катрин Зита-Джоунс с пръстен за 1 милион долара. Звездната сватба е следващата година, а щастливият брак на звездите продължава и днес. С любовта си те са си извоювали и място в класацията на една от любимите холивудски двойки на публиката.

Бен Афлек подарява годежен пръстен на Дженифър Лопес. Сватбата обаче е отменена часове преди началото и. Бижуто е на стойност 1.2 млн. долара и е украсено с розов брилянт от 6,1 карата.

Пръстенът на Жаклин Кенеди е изработен от 2,88 каратов изумруд с малки диаманти около него. Цената, която е платил Джон Кенеди е милион и половина.

Изкачвайки се в класацията за най скъпите годежни пръстени в света стигаме до третото място. То е споделено от Мелани Кнаус-съпруга на Доналд Тръмп и Ким Кардашян, чиито брак с баскетболиста Крис Хъмфрис е бил изключително кратък. Годежните им пръстени са на стойност от по 2 милиона долара. 

На второ място е пръстенът на Парис Хилтън. Парис Латсис й подарява бижу на стойност 4.5 милиона долара. Този годеж не завършва с брак. Подаръка си е подарък и Парис остава с пръстен за 4.7 млн. долара украсен с 24-каратов брилянт.

Почетното място за момента заема Бионсе. Рапъра Джей Зи и подарява пръстен за 5 мил. долара. Бижуто е специална ръчна изработка по поръчка на дизайнерката Lorraine Schwartz. Тя става известна като производителката на най-скъпият годежен пръстен в света. Бижуто е украсено с 18 каратов диамант. Самата Бионсе носи реплика на ръката си, а оригиналът се пази в сейф.

Пръстените на кралските особи също заемат своето място в най-скъпите годежни пръстени в света.

В тях има вплетана традиция и наследственост. Може да се определи цената за изработката на самото бижу. Но реалната им стойност най-вероятно я надхвърля многократно, и е трудна за определяне заради историческата им стойност.

1840г. принц Албърт изработва по поръчка за кралица Виктория годежен пръстен. Камъкът върху него е 12-каратов сапфир, който е заобиколен от 12 диаманта. Самият пръстен е изработен от 18 каратово бяло злато. Дизайна напомня за брошка. Този пръстен е бил избран за принцеса Даяна през 1981г. В момента с гордост е носен и краси ръката на Кейт Мидълтън.

Камила Паркър Боулс носи бижу струващо между 70 и 100 хиляди долара. то е с 5 каратов смарагд обграден от двете страна с по три по малки диаманта. През 2005г. принц Чарлз предлага брак на Камила със семейната реликва принадлежаща на майката на кралица Елизабет II и баба на принц Чарлз. 

Стойността на пръстена на Меган Меркел надвишава 120 хиляди долара.Той е с 5-каратов диамант, чиито произход е от Ботсвана, рамкиран с два 0,75-каратови кръгли диаманта от личната колекция на принцеса Даяна… 

Най-скъпите сватби в света

Най-странните сватбени ритуали

Фото и видеозаснемане-често задавани въпроси

Портфолио