Как да запазя сватбените си снимки и видео

Как да запазя сватбените си снимки и видео

Кой е най-сигурния начин?

Как да запазя сватбените си снимки и видео? Честно да ви кажа, този въпрос ми е задаван изключително рядко. Което е малко странно, като се замисли човек. Ресурсите, и емоционални и финансови, по организирането на една сватба никак не са малки в днешно време. И после спомените се поверяват на един или два флаш-драйва или се копират на някой компютър и дотам. Само че и флаш-драйвовете или така наречените флашки и хард-дисковете на компютрите си имат ресурс. Нищо не е вечно. Ами тогава, какво е решението.

Облачни услуги

Всеки IT специалист ще ви каже, че това е най-сигурния начин за съхраняване на данни. Технологиите в съхранението на информация изпрeвариха и най-смелите ни очаквания, няма съмнение в това. Едва ли не само световен апокалипсис е в състияние да повлияе на сигурноста на съхранението на данни при световните IT гиганти. Е да, но не е безплатно. Да, добрите облачни услуги имат и платени планове за по-големи обеми от данни и по-високи скорости за четене.

Но ако си регистрирате нов имеил в гугъл, получавате и гугъл драйв, който е към този момент 15 ГБ, безплатно. Да не е най-бързия вариант, но скороста е прилична и обема е напълно достатъчен да си запазите всички снимки, трейлъра а понякога целия сватбен филм, ако е по кратък или го имате в по-компресиран вариант. Никой няма да ви спре да си направите и два нови мейла само за съхранение на снимки и видео ако 15 ГБ са ви малко.

Да не забравяме, че споделянето на файлове, дори и големи по обеми, когато са „качени“ в облак е много по-лесно и не изискава почти никаквъв интернет ресурс.

Компютри, външни хард-дискове и флашки

Как да запазя сватбените си снимки и видео

Да, за по-бърз достъп, но само след като сте ги „качили“ в облака. Има смисъл само ако интернет-връзката ви е много бавна или е спряла. Живеем в момент в който все по-голям обем информация мигрира към облаците, някак романтично звучи – извинете не се въздържах и все по-малко остава на устрийствата ни. В скоро време компютрите ни ще бъдат само интернет терминали и това ще се случи много по-скоро отколкото си мислите.

Така че отделете една флашка или още по-добре външен SSD хард диск само за архив и я използвайте само ако наистина е необходимо. Обикновенно се повреждат, при инициализиране или чисто механично при присъединяване или изваждане. Повредите са изключително редки, но ги има. А таксите за възстановяване на данни от повредени механични носители никак не са малки.

Фотокниги или фотоалбуми

Фотокнигите отдавна изместиха фотоалбумите. Малко разяснение – при фотокнигите снимките са принтирани директно върху книжното тяло а фотоалбума е книга с прикрепени хартиени снимки. Фотокнигите позволяват по-разнообразно и художествено разположение на снимките, избор от различни материали за обложка и пр. Но са скъпи и няма да стават по-евтини, особено след дефицита на материали който пандемията предизвика.

Така че фотоалбума все още не е за пренебрегване. Ето тук ще намерите малко допълнителна информация, ако решите да си разпечатате някои от сватбените си снимки.