Граждански брак

Граждански брак

Граждански брак и как да си запишите час

Един от най-честите съвети за организиране на сватбено тържество е -…запазете първо ресторанта… Ами ако запазите ресторанта, а се окаже, че същият ден няма свободни часове за сключване на граждански брак? В повечето общини записването за сезона е за година напред. Новият сезон обикновено започва Октомври, Ноември. Проверете, защото в различните общини е различно.

До преди няколко години за да се запазят час и дата беше необходимо да се посети централният дом на младоженците в съответната община.

За щастие вече на места има възможност за онлайн записване за граждански ритуал.

Можете да прегледате календара за свободни дати и часове. Да се информирате за всички допълнителни услуги и такси. Имате възможност да подадете заявление за изнесен ритуал. Да резервирате ритуална зала. Да изтеглите декларация за сключване на граждански брак и да платите съответната такса.

Такава система функционира в Софийска и Пловдивска общини.

Мадоженците получават на посочен от тях електронен адрес, служебна бележка и списък с всички необходими документи. Няколко дни преди самия ритуал ще получат и мейл с датата на която трябва да предоставят документите лично и датата, на която ще сключи брака.

Граждански брак

Граждански брак и какви документи са ви нужни

 • Личните карти на младоженците и свидетелите-кумовете. Личните карти трябва да се предоставят и в деня на сключването на гражданският брак.
 • Медицински свидетелства за сключване на граждански брак за младоженците, издадени не по-рано от 28 дни преди датата на брака.
 • Две попълнени декларации за сключване на граждански брак от младоженците.

Служебна бележка за платени услуги ще получите при плащане на ритуала.

Граждански брак и как се провежда ритуала

Началото на сключването на гражданският брак започва с проверката на личните карти. Служебното лице е длъжно да провери самоличността ви и тази на вашите свидетели.

На определено място се нареждат сватбените халки, питката и ритуалните чаши със шампанското. Те трябва да се предоставят преди началото на самият ритуал.

През това време вашите гости се настаняват в обредната зала. Обикновенно родителите ви са застанали леко встрани от другите гости и много по-близо до вас. Единият вариант е родителите, шаферите и кумовете да бъдат поканени и подредени в залата предварително. Тогава официално под музикален съпровод се представят и влизат само младоженците. Посрещнати са с аплодисменти и това е началото на ритуала.

Другият вариант е булката да бъде официално предадена на младоженеца. Тогава вашите близки изчакват да бъдат поканени и представени официално от служебното лице. Последни влизат булката и нейният баща.

Обикновенно в центъра са подредени младоженците. А до тях са кумовете като кумът е в ляво, до него е булката, след това е младоженеца и отдясно е кумата.

Гражданският брак се провежда по рачличен начин в различните региони на страната.

Той може да бъде тематичен например с фолклорни препратки и елементи. Може да има музика на живо или да ви бъде пуснат музикален запис. Може да е по-кратък или по-продължителен.

Граждански брак и задължителните елементи

 • Устното съгласие за сключване на граждански бракот младоженците.
 • Потвърждението от кумовете за доброволното му сключване.
 • Подписването на официалният документ. Първо подписва булката, след това младоженеца, кумата и кумът. Последно се подписва длъжностното лице.
 • Поставянето на брачните халки.
 • Официалното предаване на свидетелството за сключен граждански брак. Обикновенно документа се дава на булката.
 • Първата съпружеска целувка и наздравица.
 • Разчупването на сватбената пита и захранването на младоженците.
 • Поздравленията към родителите.

Обети за граждански брак

Даването на сватбени обети не е Българска традиция, но започва да се практикува все по-често и по нашите ширини. Ако искате да си дадете обет преди слагането на халките е добре да го обсъдите със служебното лице, предварително. Предполага се, че ако речите Ви не са много дълги, не трябва да има проблем. Но имайте предвид, че графика ча ритуалите обикновенно е запълнен. И се спазва стриктно.

Все пак ако сте подготвили сватбени обети и е невъзможно да го направите по време на гражданския ритуал, можете да си ги дадете в ресторанта.

Портфолио

Цени сватбена фотография и видеозаснема